İçeriğe geç

Nusayriler Türkiyeye Ne Zaman Geldi

Nusayrîler nereden gelmiştir?

Nusayrilik konusunu ele alan yazarlardan Karasu’ya (2003) göre; Akdeniz’in en eski yerleşimcileri olan Nusayriler, Lübnan, Suriye ve Türkiye’de yaşamakta olup etnik olarak Arap kökenlidirler.

Fellahlar Adana’ya ne zaman geldi?

Arap Aleviler veya fellahinler, diğer adıyla Arap Uğağı, Mısır’ın Adana’daki 10-12 yıllık yönetimi sırasında Kavalalı Mehmed Ali Paşa İsyanı sırasında toprağı işlemek ve pamuk yetiştirmek için tarım işçisi olarak çalıştırılmışlardı.

Nusayrilik hangi mezhepten çıkmıştır?

Nusayr en-Nemîrî tarafından kurulduğu düşünülen Nusayrilik, 9. yüzyıla kadar uzanıyor. 19. yüzyılda şu an Irak topraklarında ortaya çıktı. Nusayriler, ezoterizm ve gizliliğe dayalı bir yaşamı tercih eden bir Şii mezhebidir.

Mersin Arapları nereden geldi?

2) Bölgedeki Arap Aleviler Suriye ve Lübnan kökenlidir. Çok azı, varsa bile, Mısır kökenlidir. Mersin’deki Arap Aleviler ağırlıklı olarak Suriye kökenlidir ve Lazkiye kıyılarından gelmektedir.

Nusayrilerin atası kimdir?

Yerel folklor, onların on birinci İmam Hasan el-Askeri’nin (ö. 873) ve öğrencisi İbn Nusayr’ın (ö. 868) takipçilerinin torunları olduğunu öne sürüyor. 19. ve 20. yüzyıllarda bazı Batılı bilim insanları, Nusayrilerin Aramiler, Kenanlılar, Hititler ve Merdeitler gibi antik Orta Doğu halklarının torunları olduğuna inanıyordu.

Alevîler Nusayri mi?

Oniki İmam mezhebinin ilk imamı olarak saygı duyulan Ali bin Ebu Talib, Alevi inancının bazı yorumlarında ilahi bir varlık olarak kabul edilir. Grubun 9. yüzyılda İbn Nusayr tarafından kurulduğuna inanılır. Bu nedenle Alevilere Nusayri de denir. Topluluk Sami kökenlidir.

Nusayriler camiye gider mi?

“Namaz” için camide toplanma zorunluluğu yoktur. Namaz kılınacak yer ev veya başka temiz bir yer olabilir. Namaz sadece dua ile kılınır, formlarla değil.

Adanalılar fellah mı?

Kaynak gösterilmeyen içeriklere itiraz edilebilir ve kaldırılabilir. Fellah, Türkiye’de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isimdir.

Fellahlar nereden gelmiştir?

Kayıtlarda, bugün Alevilerin yaşadığı güney Adana’daki mahallelerde bir grup “bahçıvan”dan bahsediliyor. Arap Alevilere fellah deniyor. Fellah, Arapçada çiftçi anlamına geliyor. Bu bahçıvanların fellah, yani Arap Alevi olması da mümkün.

Nusayrilik inancının kutsal kitabı nedir?

Kitabü’l-Mecmû, Nusayri inancının temelini oluşturan ve gizli bir kutsal kitap olduğu düşünülen bir metindir.

Arsuz Alevi mi?

İlçemiz, Hıristiyan, Alevi ve Türkmen kültür ve geleneklerinin hoşgörü çerçevesinde bir arada yaşayabildiği bir kültür mozaiği şehridir.

Nusayriler neye inanır?

Nusayri Hz. Ali’nin tanrılaştırılması, Hızır’a olan inancın gücü, türbelere olan inancın gücü, reenkarnasyon inancına dayanan ezoterik bir İslam mezhebidir. Tüm dinler, tüm peygamberler ve hatta bilgi üretenler bile kapalı toplum örgütlenmesi ve gizlilik ilkesine dayanarak kutsal kabul edilir.

Mersine neden içel deniyor?

1924 yılında Mersin ismiyle il olmuş, 1933 yılında Mersin İçel ile birleştirilerek İçel ismi verilmiştir. 28 Haziran 2002 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla ilin ismi tekrar Mersin olmuştur. XII. 19. yüzyılda Türkler Göksu Nehri’nin iki yakasındaki bölgeye “İÇEL” demişlerdir.

Mersin soyu nereden gelir?

Bunlardan birincisi, bölgeye Mersin denmesinin sebebinin, Arapların Hambales adını verdiği ve Akdeniz iklimine giriş bitkisi olan mersin ağacının yakınlarda yetişiyor olmasıdır. İkincisi ise Mersin isminin bu bölgede yaşayan “Mersinoğulları veya Mersinoğlu” adlı bir Türkmen ailesinden geldiği görüşüdür.

Mersin il olmadan önce hangi ilden ayrıldı?

Dünya Savaşı sırasında Müttefikler tarafından işgal edilen Mersin, Kurtuluş Savaşı ile 3 Ocak 1922’de tekrar Türk egemenliğine girdi. 1924’e kadar Adana vilayetine bağlı Kaza ve Liva bucaklarının merkeziydi. 1924’te bağımsız Mersin vilayetinin merkezi, 1933’te ise Mersin ve İçel vilayetlerinin merkezi oldu.

Alevîler aslen nereli?

Horasan kökenli oldukları bilinmektedir. Bazı köylerin hala Irak’ta (Musul) akrabaları vardır.

Fellahlar nereden gelmiştir?

Fellah, Türkiye’de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isimdir. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi sadece Çukurova’da tarım yapmalarıdır. Fellah, Arapçada çiftçi anlamına gelir.

Nusayriler neye inanır?

Nusayri Hz. Ali’nin tanrılaştırılması, Hızır’a olan inancın gücü, türbelere olan inancın gücü, reenkarnasyon inancına dayanan ezoterik bir İslam mezhebidir. Tüm dinler, tüm peygamberler ve hatta bilgi üretenler bile kapalı toplum örgütlenmesi ve gizlilik ilkesine dayanarak kutsal kabul edilir.

Fellah hangi dine mensup?

Nusayri adlandırması Arap Alevileri, Fellahlar vb. şeklindedir. Adlandırmanın konusu olan Türkiye’nin güney kesimlerindeki dini grubu temsil etmek için kullanılırken, Alevilik adlandırması Bektaşi, Kızılbaş, Tahtacı vb. şeklindedir. Farklılıkları dikkate alan bir üst adlandırma olarak kullanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir