Süriyye kasidesi nedir?
Figânî (ö. 1532), 16. yüzyılda yaşamış Osmanlı divan şairi. Kanuni Sultan Süleyman döneminin şairlerinden biridir. En ünlü eseri, Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadelerinin sünnet töreni için yazdığı “Sûriyye Kasîdesi”dir.
Şitaiye kasidesi kimin?
Tasavvuf şairlerinden Ahmed Kuddûsî’nin Divan’ında yer alan bir şiirinde 1248/1833 kışının zorlukları anlatılmaktadır. Şair bu şiirde sert kışın zorluklarını anlatırken aynı zamanda tabiattaki değişimleri de dile getirmektedir.
Kaside-i Mimiyye nedir?
KASÎDE-İ MÎMİYYE (İBRAHİM EFENDİ) Oğlanlar Şeyhi İbrahim Efendi’nin, mutlak varlığın tecellisini anlattığı 196 bölümlük kasidesi. Abdülbaki Gölpınarlı, Hacı Keyvan Kabaî’nin vefatından yola çıkarak kasidenin yazılış tarihinin M.S. 1037 / M.S. 1627-28’den sonra olduğunu tespit etmiştir (2017: 93).
Peygamberi övmek için yazılan kasideye ne denir?
Peygamber için yazdığı kasideyi sorar; Bûsîrî hangi kasideyi istediğini sorunca, Ebü’r-Recâ: “Bu akşam Resûlullah’ın huzurunda okuduğun kaside, hepsi bu.” demiş ve bu olayla birlikte Busîrî’nin rüyasında Peygamber’e söylediği kaside. Peygamber’in (s.a.v.) hırkasından dolayı “Kasîde-i Bürde” olarak anılmış ve şöhret kazanmıştır.
Suriyye ne demek?
Osmanlı döneminde, padişahın çocuklarının doğum ve sünnet törenlerini ve padişahın kızlarının düğün törenlerini anlatan şiir, nesir veya şiir ve nesir karışımı olarak yazılan eserlere genellikle soyadı denir. Bu türe Suriye adı altında kasideler şeklinde yazılmış şiirler ve “tarihsel şiirler” de dahildir.
Methiyeler ne demek?
Edebiyatta, övgüler birini veya bir şeyi övmek için yazılan şiirlerdir. Övgüler genellikle sultanlar, sadrazamlar, devlet ileri gelenleri ve din adamlarını övmek için yazılan kasidelerdir. Ancak, kasideler dışında şiir biçiminde söylenen övgüler de vardır.
Şitaiyye ne demek?
Arapça şita (kış) kelimesinden türetilen şitaiyye, “kışa ait” anlamına gelir. Kış, kasidelerin mesel bölümlerinde (bkz. KASİDE) ana kasideye konu olan temalardan biri olmakla birlikte, çok sık işlenmez.
Kenzül bedayi ne demek?
Süheyl ü Nevbahar: Diğer adı Kenzül Bedayi’dir. Aşkı konu alan bir mesnevidir. Yemen Sultanı’nın oğlu Süheyl ile Çin İmparatoru’nun kızı Nevbahar’ın aşkını anlatır.
Bahariye nedir edebiyatta?
Divan edebiyatında bir şiir türüdür. Yaklaşan baharı, doğadaki değişiklikleri, çiçeklerin açmasını ve kelebeklerin uçuşunu anlatan kasidelerdir. Zamanlarının büyük insanlarına sunulmak ve ödüllendirilmek için yazılmışlardır.
Rahşiyye nedir?
Rahşiye, birçok kaynakta nasîb/teşbîb bölümünde atın tasvir edildiği, atın adlarının ve özelliklerinin zikredildiği bir kaside ve mersiye olarak tanımlanmaktadır. Manzum olarak yazılmış Rahşiyelerin birçoğunda bir devlet büyüğünün atının konu edildiği görülmektedir.
Hazaniyye ne demek?
Kendisi. Nasip bölümünde sonbaharla ilgili unsurlar barındıran kasidelere Hazarıiye denir. Toplamda on Hazaniye’nin ele alındığı bu makalede, Baki’nin Haziniye’si ayrıntılı olarak incelenecek ve diğerleri genel hatlarıyla incelenerek Divan şairlerinin sonbahar mevsimine nasıl baktıkları ortaya çıkarılacaktır.
Teşbib nedir?
Nesip (Tesbib), Kaside’nin ilk bölümü ve şiirsel olarak en zor olanıdır. Genellikle 15-20 beyittir. Şair bu bölümde bir tasvir verir.
Allah’a yazılan şiirlere ne denir?
İlahi. Herhangi bir tarikatın izlerini taşımadan Tanrı’yı öven şiirleri ifade eder. Her zaman özel bir melodiyle söylenir. Halk edebiyatında Tevhid’in ve Divan şiirinde Münacaat’ın karşılığıdır.
Hz. Muhammed için yazılan şiirlere ne denir?
Terim olarak na’t, “Hz. Muhammed’i övmek, maddi ve manevi güzelliklerini anlatmak” amacıyla yazılan şiirlere, başkaları için yazılan na’tlardan ayırmak için na’t-ı şerîf, na’t-ı prophetî, na’t-ı rasûl veya na’t-ı rasûl ya da na’t-ı şerîf denir. Buna na’t-ı nebevî denir.
Naatı nebi ne demek?
Hz. Peygamber’i öven ve her beyitinde en az bir nazım sanatı bulunan kasidelere verilen isimdir.
Fuzûlî su kasidesini neden yazmıştır?
Aruz kalıbıyla “fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün” şeklinde yazılmıştır. Redifi “su” anlamına geldiği için bu ismi almıştır. Fuzûlî bu kasideyi İslam peygamberi Muhammed’e övgü olarak yazmıştır.
Su Kasidesi şiirinin konusu nedir?
Su Kasîdesi, sehl-i mümtenî denilen Dîvân şiirinin eşsiz bir örneğidir. Her kültürde önemli bir yer tutan su kavramından yola çıkarak, Büyük Dîvân’ın şairi Fuzûlî, Peygamberimize olan sevgisini içten, doğal ve “su gibi akan” bir şekilde ilan etmiştir.
Kaside türleri nelerdir?
Allah’ın birliğinden bahsediyorsa Tevhid; Allah’a dua ediyorsa Münacat; Hz. Muhammed’i methetmek için yazılmışsa Naat; devlet büyükleri buna kaside; birini yermek için yazılmışsa hiciv; bir kimsenin ölümünden bahsediyorsa mersiye adını verirler.
Şitaiyye ne demek?
Arapça şita (kış) kelimesinden türetilen şitaiyye, “kışa ait” anlamına gelir. Kış, kasidelerin mesel bölümlerinde (bkz. KASİDE) ana kasideye konu olan temalardan biri olmakla birlikte, çok sık işlenmez.
Tavsiyeli Bağlantılar: Anıt Nedir Tarihi