Karar duruşması olduğu nasıl anlaşılır?
Kararın verildiği aşamaya karar duruşması denir, tarafların mahkeme tarafından son kez dinlendiği aşamadır. Savcılık bu aşamada görüşünü sunar. Bu aşamada savunmanın ifadeleri de alınır ve mahkeme tarafları dinleyerek nihai karar duruşmasına geçer.
Duruşmadan sonra karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, kararın kesinleştiğini gösteren bir temyiz dosyasının sunulması kaydıyla, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptir.
Bir mahkeme kaç duruşmada sonuçlanır?
Ceza davalarında faili tespit etme, suçu ortaya çıkarma, delilleri mahkemeye sunma ve gerçekliğini kanıtlama, tanıkları dinleme gibi süreçler ceza yargılamasının daha uzun veya daha kısa sürmesini sağlayan sonuçlardır. Tüm bu koşullar altında ceza yargılaması genellikle 4 ila 5 davada tamamlanır.
Mahkeme kararı ne zaman sonuçlanır?
Ceza mahkemesince görülen davalarda, gerekçeli kararın hükmün açıklanmasından itibaren 15 gün içinde hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin yetki alanına giren davalarda gerekçeli kararın hazırlanması için son tarih bir aydır. Bu son tarih, idari ve mali mahkemeler tarafından da bir ay olarak belirlenir.
Karar duruşması kaç saat sürer?
Duruşma ne kadar sürer? Duruşma, davanın niteliğine bağlı olarak 5 dakikadan 12 saate kadar sürebilir. Ancak, ortalama olarak, iki tanık, iki sanık ve iki şikayetçinin yer aldığı bir duruşma en az bir saat sürer.
Sonuçlanan mahkeme kararını nasıl öğrenebilirim?
UYAP Bilgi Sistemi aracılığıyla davanızın güncel durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekirse ücret/masraf/tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosyanızın ilerleme bilgilerinde yapılan son işlemi takip ederek davanızın güncel durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Karara çıkmış dava ne zaman sonuçlanır?
Hakkında karar verilen dosya kesin dosyadır. Reddedilen dosya hakkında gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.
Mahkeme kararı kaç günde tebliğ edilir?
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, kayıt altına alındıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar, taraflar talep etmediği sürece genellikle tebliğ edilmez.
Bir mahkeme kararı nasıl kesinleşir?
Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, temyiz başvurusu yapılmayan karar ancak temyiz süresi dolduğunda kesinleşir. Örneğin, ceza mahkemesinin kararı kesin bir karar değildir.
Hangi suçlar ağır cezadır?
Bu mahkemelerde yargılanan suçlar genellikle ağır cezalar getirebilen suçlardır. Cinayet, kasten adam öldürme, cinsel saldırı, terörizm, organize suç ve büyük ölçekli uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlar yüksek ceza mahkemelerinin yargı yetkisine girer.
Hakim karar verirken ilk neye bakar?
“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırasıyla belirler.
Bir dava en fazla kaç yıl sürer?
Suçu işledikleri tarihte 18 yaşını doldurmuş olan kişiler için zamanaşımı süresi: 5 yıl veya daha az hapis cezası veya para cezası gerektiren suçlar için 10 yıl. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlar için; 20 yıl. Yirmi yıl veya daha fazla hapis cezası gerektiren suçlar için; 24 yıl.
Karar duruşması nasıl olur?
Mahkeme tüm delilleri inceledikten ve tarafların iddialarını ve itirazlarını dinledikten sonra, artık bir karar verme zamanıdır. Bu kararı vermek için mahkeme ayrı bir duruşma düzenleyecek ve tarafları çağıracaktır. Son kararı vermek, bir hüküm vermek olarak da bilinir.
Karara çıkmış dosyanın sonucunu nasıl öğrenebilirim?
Dava dosyasının detaylarına UYAP Vatandaş Portalı’ndan detaylı bir şekilde ulaşılabilir. Dosya numarasından davanın açıldığı tarihe, dava türünden duruşma günü ve saatine kadar. Dosya durumu kararı verilmişse kararın sonucu da bilinecektir. Avukatlar sonuçları UYAP Avukat Portalı’ndan takip edebilirler.
Gerekçeli karardan sonra karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde itiraz ve itirazın incelenmesi yapılır. İtirazı inceleyen üst mahkemelerce kararın hukuka uygun bulunması hâlinde karar kesinleşir.
Duruşma olmadan karar çıkar mı?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 317. maddesinde; davalıya tebligat yapılması gerektiği, 320/1. maddesinde; “Mahkeme, mümkünse tarafları duruşmaya davet etmeden dosya hakkında karar verir.” hükmü öngörülmüştür.
Ceza karar duruşmasında ne denir?
Mahkeme bir soru hakkında karar vermeden önce, müdafi veya avukata o soru hakkında konuşma fırsatı vermelidir. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 33. maddesine göre, duruşmada verilecek kararlar, savcı, duruşmada hazır bulunan müdafi, avukat ve diğer ilgili kişilerin dinlenmesinden sonra verilir.
İlk duruşmada hâkim karar verir mi?
Boşanma davalarında hakim genellikle dosyadaki davanın şartlarını inceleyerek kararını verir. Ancak taraflardan gerekli açıklamaların alınması gerekiyorsa ön duruşmada tarafları dinler ve davanın ön şartlarının oluşup oluşmadığına ilk duruşmada karar verir.
Karar duruşması ertelenir mi?
(1) (Değişik: -7251/20 md.) Mahkeme, soruşturmanın kapandığına karar verdikten sonra aynı duruşmada sözlü duruşma aşamasına geçer. Bu durumda taraflardan birinin istemi üzerine duruşma en az iki hafta ertelenir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Cilt Enfeksiyonu Bulaşıcı Mıdır