Tuvalete gittiğin çorapla namaz kılınır mı?
Dolayısıyla evde ve ev benzeri yerlerde tuvaleti kullanırken çorapları çıkarmak elbette uygun olacaktır. Şöyle denebilir; farkında olmadığımız pisliklerle kirlenmiş olsak bile bu bir af miktarıdır ve namazımızın geçerli olmasına engel değildir. Ancak hepimiz biliyoruz ki böyle bir namaz günahlı bir namaz değildir.
Tuvalete girdiğin kıyafetle namaz kılınır mı?
847. Soru – Elbise veya bedendeki kan, bir dirhemden az olup, başka bir necaset ona temas ederse, mesela, üzerine bir damla idrar düşerse, bedenin veya elbisenin temiz kısmına bulaşırsa, onunla namaz kılmak caiz olmaz.
Kıyafetlere idrar sıçraması için namaz kılınır mı?
Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. El ayası hariç olmak üzere, elbisede, vücutta ve namaz kılmak istenilen yerde kan veya idrar gibi necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Daha az miktarda necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.
Tuvalet varken kılınan namaz kabul olur mu?
Bu nedenle, namaz sırasında dikkati dağıtacak şeylerden mümkün olduğunca uzak durmak önemlidir. Örneğin, vakit dar değilse, aç bir kimsenin sofra hazırken namaz kılması bu nedenle uygun görülmez. Bu halde namaz kılmak mekruhtur, çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, namazda saygıyı engelleyen ve dikkati dağıtan bir etkiye sahiptir.
Tuvalete girerken çorap çıkarılır mı?
– Tuvalete idrar sıçratmaktan kesinlikle kaçınmak gerekir, çünkü bundan kaçınmayan kimse kabir azabına uğrar. Bu nedenle tuvalete girmeden önce çoraplar çıkarılır ve pantolonlar katlanır ki tuvalet atıkları sıçramasın.
İdrar damlamış iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Gaz tutmak abdesti bozar mı?
Hades (abdestin bozulması) ancak kişi önden ve arkadan düzgün ve düz bir şekilde çıktığından emin olursa meydana gelebilir. Midede şişkinlik hissi, bir şey çıkmadığı sürece abdesti bozan bir şey değildir.
Çiş yaptıktan sonra taharet alınır mı?
Tuvalete idrar yaptıktan sonra kaçırmayan ve beklemeden hemen yıkanan kişilerde herhangi bir sakınca yoktur.
1 Damla idrar abdesti Bozar mı?
Ancak bir kimse namazdan sonra iç çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz sırasında çıkan bir idrar damlası olduğunu bilir ve daha sonra çıktığı anı hatırlarsa, namazı abdestsiz kılmış sayılır.
İç çamaşırda kaka lekesi abdesti bozar mı?
Yıkadıysanız ve üzerindeki eşyaları ve maddeleri çıkardıysanız, üzerinde hiçbir şey yoksa ve koku da yoksa, evet, sorun olmaz, ancak mümkünse değiştirmeniz daha iyi olur. Değiştiremiyorsanız, iyice yıkayıp kurulayın, giyip namaz kılın. Sadece sert cisimler veya sıvı idrar abdesti bozar.02/19/2022Yıkadıysanız ve üzerindeki eşyaları ve maddeleri çıkardıysanız, üzerinde hiçbir şey yoksa ve koku da yoksa, evet, sorun olmaz, ancak mümkünse değiştirmeniz daha iyi olur. Değiştiremiyorsanız, iyice yıkayıp kurulayın, giyip namaz kılın. Sadece sert cisimler veya sıvı idrar abdesti bozar.
Mezi bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?
Allah’a hamd olsun. Birincisi: Mezi, şehvetli arzu gerçekleştiğinde yapışkan bir sıvı akar. Bu sıvı necistir ve abdesti bozar. Ancak, eğer kirlilik hafifse, o zaman avret yerlerini yıkamak ve elbiseye su serpmek yeterlidir.
Osurduktan sonra abdest alınır mı?
“Sizden biriniz namazda susarsa (sessiz kalırsa) namazı bıraksın, yeniden abdest alsın ve namazını yeniden kılsın.” (Ebu Davud; Hadis No.: 205. Tirmizi; Hadis No.: 1164.
Ara ara namaz kılmak günah mı?
Aynı gün akşam namazı geciktirilerek Müzdelife’de yatsı vaktinde cemaatle kılınır (cem-i te’hir). Ayrıca cemaatle namaz kılmak caiz değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/127).
Aç iken namaz kılınır mı?
Ancak, çoğu âlim şöyle der: Yemeğin hazır olması, namazı vaktinden sonraya ertelemek için bir mazeret değildir. Ancak, cemaatle namaz kılmaktan men edilmiştir. Yemek hazır ise ve yemekle meşgulse, yapılacak doğru şey önce yemek yemek ve sonra namaza gitmektir.
Ayakta tuvalet yaptıktan sonra namaz kılınır mı?
Allah’a hamd olsun. Bu anlamda sünnet, oturarak tuvalet ihtiyacını gidermek anlamına gelir. Ancak ayaktayken tuvalet ihtiyacını giderirseniz, vücudunuza veya elbisenize bulaşmış hiçbir pislik olmadığı sürece sorun yoktur.
Tuvalete gittikten sonra namaz kılınır mı?
Tuvalete idrar yaptıktan sonra kaçırmayan ve beklemeden hemen yıkanan kişilerde herhangi bir sakınca yoktur.
Evde çorapsız namaz kılınır mı?
Erkeklerin çorapsız namaz kılmaları caiz midir? Hz. Peygamber’in (s.a.s.) çorapsız namaz kıldığı kaynaklarımızdan anlaşılmaktadır (Ebû Dâvud, Salat, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü’s-salâvat, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız namaz kılmakta bir sakınca yoktur.
Kurumuş idrarla namaz kılınır mı?
Bu nedenle elbiseye veya vücuda yapışan kurumuş necasetlerin temizlenmesi gerekir çünkü bunlar namaza engeldir. Ancak necasetin elbisede iz bırakmaması ve sadece ona değmesi namaza engel değildir.