Bursa nasıl bir iklime sahiptir?
Kuzeyde Marmara Denizi’nin ılıman ve sıcak iklimine karşın güneyde Uludağ’ın sert iklimi hakimdir. İlde en sıcak aylar Temmuz-Ağustos, en soğuk aylar ise Aralık-Ocak aylarıdır. 52 yıllık gözlem periyodunda yıllık ortalama yağış miktarı 70,6 cm’dir.
Bursa’nın coğrafi özellikleri nelerdir?
Bursa ili doğuda Bilecik ve Adapazarı, kuzeyde İzmit, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyde Eskişehir, Kütahya ve batıda Balıkesir ile çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 155 metre olan Bursa’nın genel olarak ılıman bir iklimi vardır. Ancak iklim bölgelere göre de değişiklik göstermektedir.
Bursa’nın yeryüzü şekli nelerdir?
İlin yüzey şekli sillerle ayrılmış çöküntülere sahip dağlar şeklindedir. En önemli çöküntü alanları İznik ve Uluabat gölleri ile Yenişehir, Bursa ve İnegöl ovalarıdır. Toplam yüzey alanı 10’dur.
Bursa’da hangi bitkiler var?
Defne, zeytin, katran ardıcı, fındık, funda, kızılçam, erguvan, çilek ağacı, yabani çilek, meşe, alıç, karaağaç, kayın, titrek kavak, kavak, karaçam, kişniş, asteraceae, kangal, gelin çiçeği, peygamber çiçeği, hindiba, vetiver, saz, geyik karnı, terlik otu, dağ minesi, kaz otu, İberya, karanfil, baklagiller, …
Bursa hangi bitki örtüsü?
Bitki örtüsü: Marmara kıyılarında çalılıklar ve zeytinlikler hakimdir. Alçak rakımlardaki ormanlar çoğunlukla gürgen, ıhlamur, kestane ve kızılağaçtan oluşur. Yüksek rakımlarda kayın, meşe, köknar ve karaçam ormanları vardır. Uludağ’da 1600 m’nin üzerindeki rakımlarda saf Uludağ köknar ormanları vardır.
Bursa ikliminde ne yetişir?
Marmara bölgesi, karasal iklim ile Akdeniz iklimi arasında geçiş iklimi olarak bilinir. Özellikle Bursa çevresinde meyve yoğun olarak yetiştirilir. Bu bölgede yetiştirilen meyve türleri arasında şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm bulunur.
Bursa’nın eski adı nedir?
1887 yılında Yenişehir, Bilecik’e bağlandı. Gemlik’e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi, 1893 yılında tekrar ilçe oldu. 1918’den sonra Hüdavendigar ismi Bursa Vilayeti’ne dönüştürüldü.
Bursa’nın neyi meşhur?
Bursa, adıyla özdeşleşmiş şeftali, Deveci armudu, Apolyont kirazı, sofralık zeytin ve çelik gibi en kaliteli ürünlerin yetiştirildiği bölgedir. Ayrıca siyah incir Bursa’dan tüm Türkiye’ye ve dünyaya yayılarak evlerimize ve sofralarımıza ulaşmaktadır.
Bursa kışın soğuk mu?
Kış ayları soğuk ve yağmurludur. Kar yağışı normaldir ve donlar sık görülür. Ortalama yıllık sıcaklık 12,4 °C’dir. Ortalama yaz sıcaklığı 21,9 °C ve ortalama kış sıcaklığı 2,3 °C’dir.
Bursa’nın geçim kaynağı nedir?
Bursa’da tekstil, otomotiv, makine ve metal konstrüksiyon, tarım, gıda ve mobilya gibi sektörler ön plana çıkıyor ve değer üretiyor. Bursa, öne çıkan sektörlerinin yanı sıra raylı sistemler, havacılık ve savunma gibi yükselen sektörlerde de yüksek teknolojili ürünler üretmeye devam ediyor.
Bursa’yı kim fethetti?
Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk padişahı Osman Bey’in uzun süren kuşatması sonunda Bursa, kılıçla değil, “vire” adı verilen yöntemle fethedilmiş; 6 Nisan 1326’da oğlu Orhan Bey tarafından teslim alınarak Osmanlı’nın başkenti yapılmıştır.
Bursa’nın doğal özellikleri nelerdir?
Bursa’nın yemyeşil doğasının yanı sıra Uludağ, İznik Gölü, Gölyazı, Uluabat Gölü, Longoz Ormanları, İnkaya Asırlık Çınarı, Misi Köyü, Suuçtu Şelalesi ve Ayvaini Mağarası da kentin doğal güzellikleri arasında yer alıyor.
Bursa’nın en meşhur meyvesi nedir?
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa’da birçok farklı türü yetişen şeftali, yaz aylarının en popüler meyvelerinden biridir. Çin’den dünyaya geldiğine inanılan şeftali, uzun ömür ve ölümsüzlüğün simgesi olarak kabul edilir.
Uludağ’ın eski adı nedir?
Mitolojik çağın Olympos’u olan Uludağ, Mısırlıların Mismos, Romalıların Kalbyeliler, Bizanslıların Misolymp adını verdiği dağ, bir dönem Bizans rahiplerinin sığınak olarak kullanmasından dolayı Osmanlılar tarafından Keşiş Dağı olarak adlandırılmıştır.
Uludağ neden hep karlı?
Türkiye’nin en önemli tungsten yataklarının bulunduğu yer burasıdır. İklim dağlıktır. Ne kadar yükseğe tırmanırsanız, o kadar fazla kar yağar. Sıcaklık irtifayla birlikte azalır.
Bursa nemli mi?
Yüzölçümü 423 km2’dir (42.
Bursa kışın soğuk mu?
Kış ayları soğuk ve yağmurludur. Kar yağışı normaldir ve donlar sık görülür. Ortalama yıllık sıcaklık 12,4 °C’dir. Ortalama yaz sıcaklığı 21,9 °C ve ortalama kış sıcaklığı 2,3 °C’dir.
Bursa’nın doğal özellikleri nelerdir?
Bursa’nın yemyeşil doğasının yanı sıra Uludağ, İznik Gölü, Gölyazı, Uluabat Gölü, Longoz Ormanları, İnkaya Asırlık Çınarı, Misi Köyü, Suuçtu Şelalesi ve Ayvaini Mağarası da kentin doğal güzellikleri arasında yer alıyor.
Bursa’nın havası nasıl?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Hava Kalitesi İzleme Merkezi, Bursa’nın hava kalitesi endeksini 10 olarak açıkladı. Verilere göre Bursa’nın havası temiz.